Header..

Header..

CLICK ICON DI BAWAH!

LINK KE:


http://faleeqharees.blogspot.com/p/filem-pilihan-curry.htmlhttp://faleeqharees.blogspot.com/p/lagu.html              

http://faleeqharees.blogspot.com/p/tutorial.htmlhttp://faleeqharees.blogspot.com/p/jejak-islam.html             




Thursday, November 10, 2011

Kaki panjang : Lebih SEXY?

Itu semua adalah kurniaan-NYA

Salam..kawan2.


heh2 few days ago masa maen futsal,
ada sorg kwn komen mengenai "kaki panjang" yg dimiliki Encik Curry ni hohoh


Nak ringkaskan story,
ni kira sampel perbualan Curry dan kawan tersebut: 


Dah nak buat macam mana kan? 2 semua adalah Kurniaan-Nya. Setiap makhluk yang
diciptakan-Nya masing-masing ada kekurangan ada kelebihan sendiri. x semua manusia ni perfect tol x? Kesimpulannya:  kita haruslah bersyukur dengan apa yang kita ada.


Psst: erk, kaki panjang pun leh jadi isu ke =.=  


Kegunaan Kaki panjang bagi perempuan:
ni Info ramai yg dah tahu...


Ramai lelaki berpendapat:
org prmpuan yg bkaki panjang,  adalah lebih sexy.

so Persoalannya sekarang: apakah kegunaan kaki panjang bagi Lelaki?
ni info ramai yg x taw :


well..well..well...kaki panjang utk laki2 ni ada kelebihannya tersendiri !!
nk tahu x apa kegunaan kaki panjang bagi laki2?
Kegunaan Utama: Selesaikan Masalah^^


meh Curry tunjuk kat bawah kalau x caya?




wakakakaka...:P gurau je.. 
ni adalah gurauan yang x siyes<--- hohohoho jgn amek ati wahai kaum wanita ''sekelian'' <-- ayat perusak bahasa =.=



Tuesday, November 8, 2011

Adventure bersama Curry ke : Taman Tumbina, Bintulu, Sarawak, Malaysia

Salam Sejahtera kua kua kua~
dah lama kan curry x update blog ni~ ada rindu sampai 100 ribu lemon x?  hohoh =.=
Anyway, Curry nk mgambil kesempatan disini  utk mgucapkan "Selamat Hari Raya Qurban" buat para sahabat curry dan kepada seluruh umat Islam di dunia yg menyambut perayaan mulia ni pada Ahad lepas ^^. hooyeah raya :P

Okeylah tanpa banyak songeh(bicara), yoyoyoyo utk entry kali ni,  curry nk bawak kawan semua utk mengenali sebuah tempat menarik yg terdapat kat Malaysia iaitu Taman Tumbina, Bintulu, Sarawak. Pernah pergi x? zzz x penah dengar -__-!!?.lau gitu  meh follow curry nyee cita kat bawah ni.

Pengalaman 1 hari jalan2 kat Taman Tumbina Bintulu, Sarawak.
Tarikh: 7 September 2005 <-- dah lama ni baru nk cerita heheh
Ekspedisi jalan2 ini disertai oleh 7 orang dari program (Diploma Perikanan, UPM Bintulu, batch 2003) iaitu : Awangku Shahrir, Awangku Adam, Zaha, Mohd Izzam, Mohd Naszrul, Rustam (poktang) dan curry.

Pengenalan:
Dari laman web http://tumbina.com.my/ , Nama asal "TUMBINA" ialah gabungan dari perkataan 'Tumbuhan' dan 'Binatang'. Tumbina adalah sebuah taman integrasi dari botani dan zoologi. Ia terletak berdekatan gan Bandar Bintulu di Sarawak. Taman ni ada 3 bahagian iaitu : koleksi tumbuh-tumbuhan, koleksi haiwan dan koleksi alam kelebar.

Ni ha, pintu masuk taman tumbina, Bintulu. (gmbr dari hp)

x puas ati? nk lebih jelas lagi? nah gambar dari : www.panoramio.com/photo/9142227
Aktiviti ?
Antara aktiviti yang boleh dilakukan disini: jungle-tracking, ostrich-riding, Bird feeding, Araipama feeding dan juga tanam pokok. Tapi geng2 budak ikan ni cuma wat aktiviti jalan2 jerk =.=

 Dari kiri duduk ( shahrir, pok Tang, Awgku Adam) Dari kiri berdiri : ( Zaha, Nasz dan Curry) PSST: Izzam (tukang gambar).
Dari pintu masuk taman, kami memulakan perjalanan ke bahagian koleksi Haiwan.
haa, dekat pintu masuk anda leh nampak pet berbulu ni. orang tempatan pngil binturong (Asian Bearcat).

pok tang gan Izzam bersama Binturong.

heh ni curry tgah kepit kepala binturong. binatang ni suka panjat (naik) badan. geli-gelama gak rasa :P
melihat burung-burung dalam sangkar.

Rhinoceros Hornbill. The official bird of Sarawak

Panthera tigris. Tumbina adalah satu2nya tempat dimana Harimau leh dijumpai di Sarawak.

Cervus unicolour
Slow Loris (Gambar diambik dari http://tumbina.com.my/fauna.php)

Estuarine Crocodile (Gambar diambik dari http://tumbina.com.my/fauna.php)
flamingo (gambar dari : http://tumbina.com.my/fauna.php)

The Reticulated Python (ular sawa) lam umah kaca

rehat2 kejap
Lepas 2, kami pergi ke Bahagian koleksi Tumbuh-tumbuhan. Terdapat pelbagai spesies tumbuhan yg ada kat sini macam herb, cactus, orkid, tp x habis jalan sbb penat =.=

 Nasz gan izzam berposing di bahagian tumbuhan (cactus)
orkid (Gambar diambik dari http://tumbina.com.my/fauna.php)
Akhirnya, kami melawat bahagian terakhir taman ni iaitu koleksi kelebar. Kelebar means butterfly in Sarawak's local dialect. Kat sini macam2 spesies rama-rama boleh dijumpai. sori x da gambar nk tunjuk pasal semua org teruja tgk rama2, sampai x hingat ambik gmbr kuikuikui. <-- alasan je nih =.= padahal x jumpa rama2 pun. ntah suma nyorok kat celah daun2/pokok.

rumah kelebar (gambar dari  http://tumbina.com.my/fauna.php)

curry tahun 2005- belakang ni ada rama2.^^ <--tipu sgt
Penutup
Heh, sbb malas nk taip n x da idea dah, so Tamat la cerita pasal Taman Tumbina kat sini :P. Sebenanya x sempat jalan abis pun tempat nih. satu hari x cukup. Besar sgt sampai x sempat jalan  gi tgk arapaima dan encik beruang T-T wowowo

PSST: semua gambar diatas diambil pada tahun 2005^^

Wednesday, August 31, 2011

Selamat Hari Raya AidilFitri daripada Curry


PSST: Tahun ni curry merayakan Aidilfitri bersama keluarga Tercinta <3

Wednesday, August 24, 2011

anda pernah jumpa HANTU scr LIVE? "Paranormal Activity"

 

Penah tgk cite ni? ''paranormal activity''? Bagi sesetengah org yg pernah tgk, mesti dieorang ckp cite ni x best.
Tp bg curry laen, ye mmg diakui jalan cite ni agak slow sikit, tp ianya seronok ditonton kerana sebenanya curry penah mengalami pengalaman yg hampir serupa iaitu berdepan gan mende2 x idup ni secara LIVE T-T. Bila tgk cite ni, tringat balik pengalaman seram 2 ...glup =x


Lau nk tahu, time curry kecik2 dulu lam usia lebey kurang lingkungan 6-13 tahun kot, salu sangat jumpa bende2 pelik2 ni. mungkin 2 ujian Tuhan kat curry?

Jumpa pontianak la, jumpa hantu Frankenstein la, suara Jin la (adik-beradik curry : saksi), pocong la, orang kena rasuk la, kacip terbang la, and banyak lagi. lau nk cita satu2
ni, isk isk sampei esok takkan abes T-T. oleh itu entry ni akan ''disave'' for laen masa :D

ohya igt lagi x gan cita yg paling hot kat Malaysia satu ketika dulu?sampai msuk news 2, bila kisah perempuan berbaju hitam , bpurdah hitam yg naik keta kancil warna merah ( travel 1 malaysia) yg nk hisap darah manusia, time 2 kunun2 nya la perempuan 2 takkan berenti hisap darah org lau x cukup 100 org? lupa dah .__. lau pikey2 balik, cita 2 mcm ada significant gan kisah Mona Fandey?

* semua cerita diatas adalah pengalaman curry semasa belum akil baligh =D Minda time 2 agak2 bersih  kot sbb 2 slu sgt kena uji .. so bila dah dewasa ni, x pernah lg jumpe bende2 nih :D Allhamdulillah.


PSST: tiap kali cita ni kuar kat wayang, curry x kn lepaskn pluang gi nonton.
stakat ni dah nonton paranormal activity 1 & 2. now x sabar nk tunggu paranormal activity 3 kuar^^.

Friday, August 19, 2011

kucing kawan2 ada bakat yg mcm ni x?:P

adik curry nama nisya lukis ni^^ :P (ilustrasi imej lin dan)
 
(~_^)morning2 people (^_~). om om om om..dah take breakfast lom?jom take breakfast?hohoh gimik je <-- arini dah masuk 19 Ramadhan. Maksudnya tinggal 11 hari je lagi kita umat Islam akan berpuasa. oh no ..why cpt sgt masa berlalu ? so sad so sad (T-T).tsk tsk tsk... 

~ balik ke tajuk utama~entry kali ni, en curry nk kongsi cerita pasal seekor kucing peliharaan keluarga curry yang dinamakan sebagai "Lin Dan". <-- heheh nama ni pun bunyi cam BEST je kan kan? ☜(゚ヮ゚☜)Mesti anda suma nk tahu apa yang special sangat tentang si Lin Dan ni? >< adakah kucin ni pandai maen badminton? heh~ sila lah view video di bawah ni. lepas tgk, curry nk buat statement sikit, ..."kepada yg mnonton video ni, lepas tgk SILA jgn kidnap kucin ni kay''? :x

video

PSST: camana? hohohx hebat ? kucing kawan2 ada bakat mcm ni x?  curry pun  dah confius yg Lin dan ni seekor kucing ke anjing sebenanya? (n__n). Inilah Lin Dan, kucing yang menganggap dirinya seekor anjing =P


Sunday, August 14, 2011

Cerita yg mungkin mencuit hati anda 2

 HI..curry disini. hmmh baru je settle nengok all england badminton LIVE separuh akhir kat astro lepas sahur tdi. heheh x sabar nk tgk aksi Dato Lee Chong Wei lawan Lin Dan ptg nanti lam jam 12 (+8gmt) =lebey kurg 6pm waktu Malaysia ^^ la. Ni adalah pertemuan kali ke-24 mereka dan kali ni untuk 'World title'.

Lee Chong Wei

  
Lin Dan

        VS

 


     

ok lah. sampai ni je cite pasal badminton. hhmmh..kali ni curry nk share kisah seorang cikgu and seorang murid kat sekolah. Cerita ni adalah kisah betul yg telah diceritakan semula oleh curry punya ''Otousan'' masa makan waktu ''sungkei'' semalam.

Cerita yg mungkin mencuit hati anda! (2)



Kisah ni berlaku kat sebuah sekolah, dimana watak2 cerita terdiri daripada;
seorang pelajar dengan seorang ustaz di sebuah kelas.

Dialog bunyi lebih kurg mcm ni la:
Disebabkan student ni x paham apa maksud rezeki maka dia pun bertanya kepada ustaz yg sedang
sibuk mengajar di depan kelas.

Amin : ustaz apa maksud rezeki?

ustaz tersebut tidak memberi sebarang maklum balas....,maka student 2 pun bertanya lagi dengan nada yg lebih nyaring...

Amin:  ustazzzz apa itu rezeki???

ustaz tersebut diam. Tiada tanda2 yg ustaz itu ingin memberikan jawapan. Masih belum mendapat apa yg dicarinya, maka student tersebut pun bertanya dan terus bertanya. Dalam fikirannya (pasti ustaz ni x dgr apa aku ckp, kali ni aku nk jeritlah)

Amin:  Ustazzzzzzzzzzzzz APA Itu rezeeek... 

Belum sempat student tersebut menghabiskan ayat2nya...tiba2 satu PENAMPAR ala2 Jepun hinggap di pipinya. (Piaap! )

Student tersebut terus tergamam. kemudian dia pun memandang wajah ustaz tersebut.

Sambil tersenyum, ustaz tersebut menerangkan kepadanya : rezeki itu datang tanpa diduga. sepertimana kamu dpt hadiah dari saya sebentar tadi,,,kamu x  akan tahu bila kamu  mendapat rezeki.

PSST: heh, memang betulkan kata2 ustaz 2. siap dia bagi sample gan tunjuk action lagi kat student 2. bagus kan kalau dapat guru yg mcm ni :P hohohohx

-----------------------

otousan= (bahasa jepun)- ayah

sungkei -(bahasa sarawak)- berbukA puasa

Friday, August 12, 2011

Selamat berpuasa khas daripada CURRY!

-------------------------------------------------------------------------------------
semekom Curry disini!
lama gak kan curry x update blog ni...hohohox
     ∧_∧  
    ( ;´Д`)  
ada org windu-winduan x? hahahah lol (gelak sorg2 sekarang)

ohya dikesempatan ini, curry nk ucapkan Selamat menjalani ibadah Ramadhan
buat semua kawan2  yg beragama Islam serta pengunjung2 yg masih sudi mengunjungi blog curry nih,curry nk ucapkan thankew~.  ヽ(´ー`)ノ tengok niy!tengok niy! pejam celik pejam x celik2 eheheh, dh 6538 page view dah kat total page views! jom celebrate woooohoohohohox ヽ(´ー`)人(´∇`)人(`Д´)ノ


-----------------------------------------------------------------------------------------------------
curry picture production

PSST: kaylah :D sampai sini sajer yorh~ selamat berpuasa~~~
-

Monday, May 16, 2011

Dun play this game! MAPLESEA......... LOL


hi, good morning!how are you all today?quite cool tis morning isnt it? :)
well...lets skip the nice intro. Today i would like to share a little hobby of mine tat most of you here still never knew before and it's about: my online gaming experience, playing ''MAPLESEA'' game.


I remember the day exactly. It was a Saturday morning. After watch my little brother playing those game for few times, i suddenly became so furious and curious to try that Bloody ''MAPLESEA'' thing. (online game).

what is MAPLESEA?
MapleStory is a 2D scrolling platform game. The controls for the game are executed using the keyboard and mouse. The keyboard is used for many game functions, and much of it can be rearranged to suit users' needs.  .The players combat monsters and complete quests, in the process acquiring in-game currency called "Mesos", experience points, and various items. For more info About this game u guys can go direct to this link: http://maple.asiasoftsea.net/


After download the game client patch, the small icon of the orange mushroom-like house sat on my desktop, begging for the double click that my  finger had so eagerly pounded into it. It was the start of a BEAUTIFUL friendship, and an UGLY addiction.

That day was a lot of firsts for me –  the first time playing an online game, the first time i wasting lot time in front of my laptop, and my first time playing an RPG. ( What is RPG?Short for role-playing game game.)
In this maple thing, u can choose 4 different job for ur character: a warrior, a magician, a thief and a bowman.
 
well , my first character was a bowman  and i named it as CURRYPUFF084 cos at that time i guess tis name is kinda cool/ unique. I screwed up my build, messed up my equips, misconstrued my skills; it was a total nightmare for training in today’s perspective but tat time, I didn’t care much. All I did was love out of that game, logged on to play it every day and played every hour.


There was somewhat more of a camaraderie (what is camaraderie? from http://www.thefreedictionary.com/camaraderie : Goodwill and lighthearted rapport between or among friends; comradeship) and  back then as opposed to what there is now; in our guilds and whatnot we would spend hours hanging out, and killing monsters. I suppose one could say we lived the Maplestorian Dream, so to speak: killing monsters and hanging out with friends. We would adventure together and pretend we were explorers forging a path through some foreign land; Sleepywood and the Ant Tunnel seemed so wild and untamed to us. Still, it was just a 2D videogame that I just poured hours of my life into, not a real-life experience. Oh, the sugarcoating of nostalgia.

After pouring what was years into a bowman that got to level 128, screwed out its stats to something unimaginable (I had no idea these “builds” existed and so I added whatever I felt was necessary. Endgame for “CURRYPUFFO84” was with 6 LUCK or so)  I finally quit maple-ing for a while. Yet, the game would still haunt me for years to come – and to this very day.

PSST:
why mr curry love tis game?
cos if u press F1-F7 button, got  lot of CUTE emotion list tat will appear from your character face such as:

-normal expression




-F1 button (hit)




-F2 button (happy)




-F3 button




-F4 button (sad)




-F5 button (angry)




-F6 button (stunned/blur)




-F7 button




example:




mr curry suggest u all shud watch this cute video:

video

video from http://www.bharatstudent.com/ctv/watchvideo.php?vid=ibbppcbkiffo

Sunday, May 15, 2011

Cerita yg mungkin mencuit hati anda :D

curry original story, cerita yang mungkin mencuit hati anda! 

 :D hi apa khabar? eh eh dah bulan 5 dah, hahah cepat sangat masa berlalu kan? oklah, let skip the nice intro.
kali ni encik curry nak share cerita yg mungkin akan mencuit hati anda.

Kisah: CUCU DAN ATUK
Tempat kejadian: di meja makan rumah atuk sebelah emak.
Masa: 4-5 tahun yg lepas waktu makan tengah hari.

kali ni curry nak bercerita dalam 2 bahasa iaitu bahasa melayu sarawak dan bahasa melayu(Malaysia) :
 ni edisi bahasa sarawak, yg x faham tu nanti curry translate lam bahasa melayu lepas abis cerita kay? :P

Cerita (edisi bahasa Sarawak)

time tgah layan karenah si Noob (nama seekok pusak), tiba2 teringat balit gan cerita seorang cucu gan nenek udak (adik kepada atuk sebelah emak) masa makan2 kira2 5-6 taun yg lepas. ceritanya lebih kurang kedak tok la.

cucu: mimimimi....(tgah memangil pusak utk makan)

(pusak ya buat muka derk jak, sik maok ngagak.)

cucu: aih, datang la sitok. orang mok berik makan tok. sik menjawab kau ah? eksen benar kau ya. (tgah bercakap gan pusak)

nenek udak: kau tok, mun pusak ya pandei menjawab lak. kau gan aku sekali berekot keluar umah kelak.

curry : ketawak berdahak2...mena eh,  (tgah terbayang2 kalau2 pusak ya bena2 menjawab lebih kurang kedak tok : aok, aku datang makan)  mesti atuk gan cucu nya ya berekot sebijik mcm lam cerita stephan chow: kungfu hustle kat bawah towk :)

Cerita (edisi bahasa Melayu/Malaysia)

masa tgah layan karenah si Noob (nama seekor kucing), tiba2 curry teringat balik dengan cerita seorang cucu gan nenek udak (adik kepada atuk sebelah emak) masa makan2 kira2 5-6 taun yg lepas. ceritanya lebih kurang macam ni la:

cucu: mimimimi....(tgah memangil kucing utk makan)

(kucing tersebut hanya buat muka derk sahaja, x nak datang.)

cucu: aih, datang la sini. orang mahu beri makan ni. x menjawab kau ya? sombong betul kau ni. (tgah bercakap gan kucing)

nenek udak: kau ni, kalau kucing itu pandai menjawab nanti. kau dengan aku sekali berlari keluar rumah nanti.

curry : ketawa berdahak2...betul jugak,  (tgah terbayang2 kalau2 kucing tesebut betul2  pandai menjawab cakap manusia , lebih kurang macam ni : ya, aku datang makan)  mesti atuk gan cucu itu  akan berlari keluar rumah betul2 mcm dalam cerita stephan chow: kungfu hustle kat bawah ni :)


PSST: ni la si Noob , KUCING yg dah 4 tahun hidup bersama gan curry kat hostel ni.

Si Noob "teman curry"

Sunday, April 24, 2011

a Little story about Mr Curry

Rambut bukan rambutan.

hi pagi suma. heh, arini sungguh free, maka itu, curry pun ade masa towk lepak2 kat blog ni. Sambil2  type satu persatu ayat kat blog ni,  lau ada org wat teh tarik kaw2 towk curry minum2  pergggh..mesti lagi besh..heheh
confirm org tue dpt saguhati dr curry berupa secawan gelas kosong untk dicuci balik gan disertai sedikit perasaan kaseh dan sayang :P heheh


ok arini nk cerita pasal rambut.

FALEEQ HAREES
ni gambar curry. masa ni curry suka lagi berambut panjang. rasa lebih yakin lagi gan penampilan diri. kenapa ya? kalau potong rambut lagi pendek, curry rasa penampilan diri curry ni  x ubah kelihatan mcm 'ah pek' kat pasar tu en..en, ianya  juga dipersetujui oleh curry nyer 'grand ma'  gak, beliau pun ckp mcm tue (T-T)  sambil gelak2. tu lar yg buat curry x tahan. 

biasanya kalau dah terpotong pendek sangat tu, self-esteem curry pasti akn turun and pastu mesti sakit kepala. lau dah terpotg mcm tu, curry pasti akan sikat rambut  tu tiap2 ari and kdg2 basah2kan rambut slu konon2nya rambut leh cepat tumbuh laa...hahha

ohya   nk tahu siapa yg gunting rambut curry kat atas ni? heheh mama.. yg tolg guntingkan. Lucukan? kenapa panggil mama n bukan mak? adik-beradik laen suma panggil mak dgan "mak".  mama bagi tahu dari time curry masih baby lagi, curry panggil mak gan "mama" walaupun dah di ajar panggil mak. =) 
ntahla curry pun x igt sgt story time kecik2 dlu. tp nw bila dah besar, curry mula panggil mama gan  "mak" balik.

FALEEQ HAREES

oh gamba ni pulak adalah gambar yg dicapture few months ago. time ni rambut dah jadi pendek tp x la pendek sgt mcm 'ahpek' :D. ok lah skrg pun dah biasa gan rambut mcm ni. rasa lebih moden sikit :D

kalu salh tgk curry, anda pasti akan tgk rupa curry persis mcm gambar actor kat bwh ni: (edisi syok sniri :P)
kdg2 kesilapan bole berlaku kan kan ;) hohho.

                                                                               
 PSST: OKLA, sampai sini dlu kay? ada masa curry singgah lagi kat sini. "Au revoir " :)

Saturday, April 23, 2011

joke of the day : story 1

CURRY : Joke Of The DAY :)

This is really creative piece of story to be read. I got this story from this blog : http://apnafunda.blogspot.com/index.html

A jobless man applied for the position of "office boy" at Microsoft.
The HR manager interviewed him then watched him cleaning the floor as a test. "You are employed."
He said." Give me your e-mail address and I'll send you the application to fill in, as well as date when you may start."

 
The man replied "But I don't have a computer, neither an email."
I'm sorry", said the HR manager, "If you don't have an email, that means you do not exist. And who doesn't exist, cannot have the job."
The man left with no hope at all. He didn't know what to do, with only $10 in his pocket. He then decided to go to the supermarket and buy a 10Kg tomato crate.

He then sold the tomatoes in a door to door round. In less than two hours, he succeeded to double his capital. He repeated the Operation three times, and returned home with $60. The man realized that he can survive by this
Way, and started to go everyday earlier, and return late Thus, his money doubled or tripled every day. Shortly, he bought a cart, then a truck, then he had his own fleet of delivery vehicles.
 
5 years later, the man is one of the biggest food retailers in the US . He started to plan his family's future, and decided to have a life insurance.
He called an insurance broker, and chose a protection plan. When the conversation was concluded, the broker asked him his email. The man replied, "I don't have an email". The broker answered curiously, "You don't have an email, and yet have succeeded to build an empire. Can you imagine what you could have been if you had an email?!!"
The man thought for a while and replied, "Yes, I'd be an office boy at Microsoft!"

Moral of the story:
M1 - Internet is not the solution to your life.
M2 - If you don't have internet, and work hard, you can be a millionaire.
M3 - If you received this message by email, you are closer to being an office boy,
than a millionaire..........

PSST:  kelakar kan? :D

MUTIARA KATA 3

Morning Curry disini. 'kaifa haluka'? (كيف حالك؟) cuba teka bahasa apa niy? heheh pejam mata pun mesti anda semua tahu kan. bahasa arab :) tahu apa maksud 'kaifa haluka' x ? ee nk bukak google gak ke? okeyh, x yah la bukak www.google.com, curry bagi jawapan kat sini kay. ianya bermaksud "apa khabar". so curry harap suma org sihat walafiat. InsyaAllah ya. ^^

ok entry kali ni, curry nk post lagi mutiara kata-kata utk anda sekalian. ianya sambungan daripada kata-kata mutiara yang curry sempat petik dari blog  dan karya asal anna abadi yg popular satu ketika dulu sebelum blog tersebut ditutup. selamat membaca :) (mutiara kata 3: karya asal : anna abadi-di edit dan di publish semula oleh mr curry)

Mutiara kata 3: 

mutiara kata 1


"Seseorang yang melakukan kesalahan dan tidak membetulkannya telah melakukan satu kesalahan lagi." ~ Confucius

mutiara kata 2


"Jika anda mahu membuat sesuatu, anda akan cari jalan. Jika anda tidak mahu membuat sesuatu, anda akan cari alasan." ~ Peribahasa Arab

mutiara 3

 "Berfikir sebelum berbuat adalah satu kebijaksanaan, berfikir selepas berbuat adalah satu kebodohan, berbuat tanpa berfikir adalah seribu kebodohan."

"Ramai orang yang boleh memiliki jam tangan yang tinggi harganya tetapi tidak ramai boleh menetapi masa yang berharga." ~ Dr. Mahathir Mohamad

"Pengalaman ialah gelaran yang diberikan oleh setiap orang terhadap kesilapan mereka."

"Sesiapa yang tidak pernah merasai kepahitan tidak akan mengenal kemanisan......... "

Kemuncak segala dosa ialah bohong. Dua perkara yang sentiasa mengiringi bohong ialah banyak berjanji dan banyak memberi alasan.
 
YANG DI ATAS ADALAH LEBIH BAIK DARIPADA YANG DI BAWAH, TETAPI APABILA SUDAH BERADA DI ATAS, JANGANLAH DILUPAI YANG DI BAWAH KERANA DI BAWAHLAH PUNCANYA DI ATAS. 



ADA EMPAT TANDA–TANDA ORANG YANG BERAKAL : CINTA
PADA ILMU, TIDAK BERUBAH MUKANYA WAKTU MENERIMA
UMPAT DAN PUJI, BAGUS JAWAPAN DAN BANYAK BENARNYA .
- CENDEKIAWAN - 


ILMU ITU WARISAN NABI – NABI , SEDANGKAN HARTA
ADALAH WARISAN QARUN , SYIDAD DAN FIR’AUN.


ILMU AKAN MENJAGA PEMILIK ILMU , SEDANGKAN HARTA
MINTA DIJAGA.


HARTA AKAN ROSAK DITELAN ZAMAN SEDANGKAN ILMU
TETAP KEKAL UTUH . 


HARTA BOLEH DICURI SEDANGKAN ILMU TIDAK BOLEH
DICURI.


INSAN YANG BERILMU RAMAI KAWANNYA SEDANGKAN
ORANG YANG BERHARTA BANYAK MUSUHNYA .


JANGAN DIIKUT PERANGAI LAMPU, MENERANGI ORANG
LAIN TETAPI DIRINYA SENDIRI TERBAKAR . SEBALIKNYA
CONTOHILAH PERANGAI BULAN, SETIAP KALI
BERTENTANGAN DENGAN MATAHARI, BULAN AKAN
MENDAPAT CAHAYA
- AL – KINDI -


 
JANGAN TERTARIK KEPADA SESEORANG KERANA
PARASNYA , SEBAB KEELOKKAN PARAS BOLEH
MENYESATKAN . JANGAN PULA TERTARIK KEPADA
KEKAYAANNYA KERANA KEKAYAAN BOLEH MUSNAH .
TERTARIKLAH KEPADA SESEORANG YANG DAPAT
MEMBUATMU TERSENYUM , KERANA HANYA SENYUM
YANG DAPAT MEMBUAT HARI – HARI YANG GELAP
MENJADI CERAH . 


 PSST: NI Gambar trade mark encik cury nyer Blog mulai hari ni ^^